Ändrade rutiner kring specialkost och individanpassad kost

Utbildningsförvaltningen har beslutat om anvisningar för skolors hantering av specialkost. Anvisningarna gäller från och med höstterminen 2018. För att en elev ska serveras specialkost måste vårdnadshavaren ha fyllt i och lämnat in en blankett (finns här) tillsammans med läkarintyg till skolan.

Bakgrunden till utbildningsförvaltningens beslut om de nya anvisningarna för hur skolor ska hantera specialkost är att allt fler elever och vårdnadshavare uttrycker önskemål om att det ska serveras individanpassade måltider i skolan.

Eftersom det i Stockholms stads kommunala skolor arbetar omkring 600 medarbetare med att varje dag laga cirka 100 000 luncher blir det svårt att individanpassa måltiderna så långt som många skulle önska.

Det finns elever som är i behov av medicinsk specialkost och en konsekvens av att skolmåltidspersonal förväntas hantera allt fler alternativa luncher är att elever som har dessa medicinska behov skulle kunna drabbas. Det är viktigt att se till att de måltider som serveras i stadens skolor är säker, näringsriktig och god för alla elever. Därav kravet på läkarintyg för att serveras specialkost.

Det krävs inget läkarintyg om man önskar vegetarisk kost eller inte äter fläsk. Däremot ska man i dessa fall lämna in Specialkostblanketten där man anger vilken kost man önskar. Detta för att skolan ska kunna beräkna antal portioner korrekt. Detta hjälper oss att se till att alla får äta den mat man önskar samtidigt som vi minskar matsvinnet.

Information om stadens riktlinjer och anvisningar för hantering av specialkost finns att läsa på stockholm.se.